Suomessa kirjankustannustoiminta on kansainvälisesti verrattuna melko pientä ja tiiviin ryhmän toimintaa, mikä on täysin ymmärrettävää maamme väestöpohjan perusteellakin. Mutta meillä on kuitenkin muutamia vanhoja, suuria kustantamoja, sekä lukuisia pieniä – usein johonkin kirjallisuuden osa-alueeseen – keskittyviä kustantamoja.
Osa suomalaisista suuremmista kirjankustantamoista omistaa yhdessä kirjallisuuden ja sanomalehtikustannuksen liiketoimintoja, ja ovat muutenkin liittyneet toistensa toimintaan enemmän tai vähemmän kiinteästi vuosikymmenien varrella. Myös ruotsalainen Bonnier on ottanut aktiivisesti osaa kustantamoiden toimintaan. Tutustutaan vanhoista suomalaisista kustantamoista tunnetuimpiin.
Otava
Otava on yksi vanhimmista ja suurimmista kustantamoista Suomessa, sillä alkuperäinen Otavan kirjankustantamo on ollut toiminnassa jo vuodesta 1890 saakka. Kustantamo perustettiin suomenkielisen kansalliskirjallisuuden kustantamista varten Hannes Gebhardin ja Eliel Aspelin-Haapkylän toimesta. Otavan kirjapainotoiminta aloitettiin vuonna1908, ja lehtien kustannustoiminta vuonna 1916. Tuolloin Otava alkoi kustantamaan Suomen Kuvalehteä.
Vuonna 1934 Otava sekä toinen suuri ja vanha suomalainen WSOY perustivat yhdessä Yhtyneet Kuvalehdet Oy:n, jonka merkittävimpiä julkaisuja oli muun muassa Seura-lehti. Monien muutosten jälkeen Otava hankki WSOY:n osuuden kustantamosta itselleen, samoin kuin Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy:stä sekä Actaprint Oy:stä, ja siitä tuli sanomataloyhtiö Otavamedia Oy.
Otava-konserniin kuuluvat nykyisellään siis sekä sanomalehtien kustannus Otavamedia Oy, sekä kirjankustantamoina Kustannusosakeyhtiö Otava, Like Kustannus, Kustannusosakeyhtiö Moreeni,
Kustannusosakeyhtiö Nemo, Suomalainen Kirjakauppa, Otavan Kirjapaino sekä Otavan Uudet liiketoiminnat.
WSOY
Werner Söderström Oy:n eli WSOY:n liiketoiminta alkoi vuonna 1878 kirjojen kustannus- ja painatustoiminnalla. Yhtiö voi hyvin kymmeniä vuosia, laajentui, siirsi pääkonttorinsa Helsinkiin ja laajentui kirjojen kustannustoiminnasta myös sanomalehtien kustantamiseen. Yhdessä Otavan kanssa perustettiin Yhtyneet Kuvalehdet Oy, josta WSOY kuitenkin irtaantui vuonna 1998, ja liittyi Sanoma-konserniin muutamaksi vuodeksi.
Nykyisin WSOY on osa Suomen suurinta kirjallisuuden kustannusryhmittymää Bonnier Books Finlandia, johon kuuluu WSOY:n lisäksi Readme, Kustannusosakeyhtiö Tammi sekä kirjakerhoja. Omistaja Bonnier on ruotsalainen kustantamo.
Tammi
Myöskin nykyisellään Bonnierin omistuksessa oleva Kustannusosakeyhtiö Tammi on perustettu vuonna 1943. Sen tarkoituksena oli julkaista kirjallisuutta, joka poikkeaa yleisestä linjasta. Tammella on ollut vuosien saatossa merkittävä rooli oppikirjojen julkaisutoiminnassa, mutta se myi Tammen oppimateriaalien liiketoiminnan Sanoma Oy:lle vuonna 2011, ja puolestaan osti WSOY:n toiminnan tuolloin.
Moni muistaa Tammen Keltaisesta kirjasarjastaan, jossa julkaistiin käännöskirjallisuutta maailmalta ensimmäisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Se on Suomen pitkäikäisin kirjasarja, sillä ensimmäinen teos siinä julkaistiin vuonna 1954, Liian myöhään vesipääsky. Keltaisen kirjasarjan vanhimmat teokset ovat jo keräilykappaleita, ja sarjaa kustannetaan yhä.
Myös Tammen kultaiset kirjat -sarja on monella muistissa omasta lapsuudesta. Ne ovat käännöksiä Yhdysvaltalaisesta lasten kirjasarjasta Littel Golden Books, ja teoksia on julkaistu Suomessa vuodesta 1952 saakka. Myös Disneyn tarinoita kuului sarjan kirjallisuuteen, mutta tekijänoikeussyistä ei niistä ole tehty uusintapainoksia 1985 jälkeen. Myöskään kirjalistoissa ei näitä yli 30 kirjaa ole lueteltu. Moni kuitenkin muistaa ne vielä, ja nämä kirjat ovatkin jo keräilykappaleita.
Gummerus
Kaikkein vanhin suomalainen kirjankustannusyhtiö on Gummerus. Se on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1972 saakka, ja julkaisee edelleen pari sataa uutta teosta vuosittain. Gummerus on luopunut kirjapainotoiminnasta vuonna 2010, jolloin Gummeruksen kanssa yhdistynyt Bookwell lopetti painotoiminnan. Gummerus omistaa yhdessä Otavan kanssa enemmistö Kirjavälitys Oy:stä.
Karisto
Tuttu nimi kirjankustannusyritysten joukossa on myös Karisto, jonka toiminta alkoi vuonna 1900. Karisto Oy on toiminut kustantajana, sekä sillä oli pitkään myös kirjapainoliiketoimintaa, joka kuitenkin myytiin vuonna 2012 Bookwell Oy:lle, minkä jälkeen painotoiminta lakkasi. Nykyinen Karisto Oy on muodostunut Alfamer Oy:n ja Tarusto Kustannus Oy:n vanavedessä.